"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. július 11., kedd

Tanulságos mese az állatokról



     Tanulságos mese az állatokról, akik, ahogy mentek, mendegéltek az     árnyas erdei ösvényen, azon vitatkoztak, hogy
                                  kinek van a leghosszabb orra
                                                 közülük  


Egy verőfényes nyári délután,… pontosan délután három óra, négy perckor, öt állat sétált az árnyas erdei ösvényen. Ifjabb Nyúl Béla, Oroszlán Szonja, Torkos Borz, Mekk Elek, és Benedek Elek. (Holló Háza és Boa Anasztázia nem volt velük, mert egy haladó szintű tenisztanfolyamon vettek részt. Őz Gida meg éppen nem ért rá, de különben sem tartozott a baráti társasághoz. Pók Ica és Nyűzüge Gezgemice…, na de hagyjuk…) Ahogy mentek, mendegéltek az árnyas erdei ösvényen, ifjabb Nyúl Béla hirtelen megállt, és a fejéhez kapott. Erre a többiek is megálltak. (De ők nem kaptak a fejükhöz.)
− Szerintetek, kinek van a leghosszabb orra közülünk? – kérdezte ifjabb Nyúl Béla.
− Szerintem Pinokkiónak – vágta rá Oroszlán Szonja, és ledéren meglegyintette hatalmas, bozontos, szőrös farkát.
− Hümm… hümm… − hümmögtek a többiek, elgondolkodva a felmerült problémán.
− Butaság. Oktondi vagy – torkolta le Torkos Borz szelíd szigorral. − Talán Benedek Eleknek?.. − mondta bizonytalanul, de vélelmezhető volt, hogy inkább kérdezi, mint aki nem biztos a dolgában.
− Benedek Eleknek nem lehet te! – mekegte Mekk Elek. – Nézzél már rá! Borzasztó – és rosszallóan megrázta a fejét. Benedek Elek nem nyilatkozott az orrát illetően.
− Kérdezzük meg Uhu Ubult, az erdő bölcsét – javasolta ekkor ifjabb Nyúl Béla. (Nem tudták, hogy Uhu Ubul a Kanári-szigetekre repült egy nemzetközi orvos- és bonctani konferenciára, ,,Hogyan koncoljunk fel és marcangoljunk szét egy mezei pockot kíméletesen” címmel.)
− Helyes, helyes, úgy van – bólogattak többen is az állatok közül, és indulni készültek, hogy felkeressék Uhu Ubult, bár – mint már említettem -, nem tudták hogy Uhu Ubul nincs odahaza. Azt meg pláne nem tudták, hogy ha otthon is lett volna, aznap nem volt fogadóórája.
− Tudom már! – kiáltott fel ekkor, és meglehetősen váratlanul Oroszlán Szonja, a frászt ráhozva a többiekre. - Elefánt Fannynak van a leghosszabb orra – mondta lelkendezve, mint aki feltalálta  a spanyol viaszt, meg a villany körtét. (A farkáról most ne essék szó…)  
Ebben maradtak.
Itt a vége, fuss el véle.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése